Ontstaan en werkwijze

  • Het ontstaan van Hestar Kraftur

Na ruim 25 jaar werd het voor mij  tijd om mijn hobby en werk te combineren.
Inmiddels heb ik mijn eigen werkwijze gevonden; een mix van verschillende methoden met mijn eigen inbreng en ervaring in het onderwijs.

Ik doe alles zonder dwang en op basis van vertrouwen, duidelijkheid en in alle rust. Ik neem overal uitgebreid de tijd voor, voor zowel kind als paard, ieder in zijn eigen tempo en vooral met heel veel plezier. Want ik doe het immers omdat ik het leuk vind en kinderen wil helpen. IJslandse paarden kunnen een schakel vormen. In het omgaan met paarden zitten alle levensvragen. Omgaan met angst, dood, leven, vertrouwen, veiligheid, leiderschap, macht en onmacht en onvoorwaardelijke liefde.

Door mijn ruime ervaring in het onderwijs, waar ik mij al snel richtte op de kinderen die in de grote groep niet dat kregen wat zij nodig hadden om zich positief te kunnen blijven ontwikkelen, heb ik mij als RT-er en IB-er geschoold in het geven van de juiste individuele begeleiding.
Robin,Judith,Sólon 015

De werkwijze

Je leert van je IJslander en soms leert hij van jou. Je overwint angsten, zorgt voor je paard en boven alles geniet je. Elk kind is anders, ieder paard is anders, het weer is anders, ik ben anders, ik leer kinderen om flexibel te zijn, zich te kunnen aanpassen aan nieuwe situaties met zelfvertrouwen en inzicht .

Het mooiste vind ik het als zowel paard als kind genieten en samen een eenheid vormen. Dit samen genieten zorgt ervoor dat kinderen zich positief ontwikkelen (“ik mag er zijn, ik ben het waard, ik mag helemaal mezelf zijn, ik ben trots op mijzelf”), meer zelfvertrouwen krijgen en daardoor zelfbewuster en zelfverzekerder te worden.schimmels en HK kids najaar 2014 002

Deze vorm van begeleiding is voor iedereen geschikt en is gebaseerd op ontwikkelingsgericht en ervaringsgericht leren. Hierbij laat ik het kind doen en volg ‘alleen maar’ en begeleid. Deze vorm laat ieder kind in zijn waarde en geeft de beste resultaten. Een kind mag zijn en ik wil helemaal niets. Alleen het kind geeft aan. Ik bewaak alleen de veiligheid en geef tips, als daarom gevraagd wordt.schimmels en HK kids najaar 2014 007

Hestar Kraftur is ondersteunende begeleiding op een natuurlijke manier in de vrije natuur met paarden en honden en alles wat daarbij kan komen kijken, alles gebeurt altijd buiten in de bak,op de baan of in het bos.schimmels en HK kids van Rob 008

Als kinderen bij mij op de boerderij komen, ben ik er voor ze en mogen zij zichzelf zijn, samen kijken we wat we die keer gaan doen.Vanuit vertrouwen en met plezier kunnen alle kinderen zich ontwikkelen.